Belgien del 9: Mat, dryck och sötsaker

 

Olika varianter av belgiska våfflor

Det finns 12 olika slags wafels i olika regioner, här är de enda två varianterna jag hittar information om:

Brysselvåfflor är gjorda av en tunn smet med jäst som gör dem lättare och de är mer rektangulära med djupare hål och släta kanter.

Vi köpte med oss deg hem och gräddade i vanligt våffeljärn. Jag har även försökt göra wafels själv och visste då inte att det finns en variant som är som våra, så jag tyckte att det blev fel när jag i själva verket gjorde brysselvåfflor.

Liègevåfflor är gjorda av en söt bröddeg; tjock och klibbig och innehållande bitar av socker, som karamelliseras och bildar en krispig guldbeläggning. Degen läggs i våffeljärnet och våfflan får ojämna kanter och blir bastantare, sötare, och segare. Det här är den variant jag har ätit flera gånger och jag älskar den.

På franska heter våffla gaufre.

Äkta belgiska våfflor serveras bara som de är, ofta ur snabbmatsvagnar, det är också så jag ätit dem, i en servett direkt i handen. Sockret gör att de smakar mycket.

Serverade med tillbehör (choklad, grädde, jordgubbar, banan etc.), ofta så mycket att man vare sig ser våfflan eller känner smakerna i den, är en turistgrej.

Våffeljärn för Liègevåfflor går att köpa i Sverige också.

Våfflor tros komma från Belgien.

Speculoos

Inte mat, utan kaka. Belgiens inofficiella nationalkaka. De här släta, smaksatta mördegskakorna är så älskade att du till och med kan få speculoos-smaksatt pålägg, men även glass eller gelato (italiensk glass, utan grädde). Ursprungligen bakades de för att fira St. Nicholas dag (6 december), nu finner du dem året runt. Jag älskade de här.

Choklad

Chokladtillverkningen i Belgien började under 1600-talet i Gent och idag tillverkar över 320 choklaterior i landet årligen över 725 000 ton choklad – mörk, mjölk och vit (som bland annat består av kakaosmör). Flygplatsen Bryssel-Zaventem är världens största försäljare med 220 ton per år.

Palm

Sen måste jag ju nämna att vi upptäckte att det finns ett ölmärke som heter Palm (lika som jag heter i efternamn alltså). Pappa köpte kepsar och jag är väldigt sugen på att gå loss i deras webshop.