Hanna på aspergerläger

Jag och min mamma har varit på ett läger för aspergare. Aspergers syndrom är ett socialt handikapp. Man kan till exempel få svårt för att fråga saker, veta när man ska prata och inte, och hur man ska vara  ”normal”. Aspergers syndrom är en mildare form av autism.

Lägret var på Dalkarlså folkhögskola utanför Umeå. Jag och mamma och två kompisar till oss åkte bil dit. Väl framme blev det lunch, och sedan guidning runt området. Vi fick göra våra egna namnskyltar.  Varje dag fanns det också fri tid då man kunde gå promenader eller se på TV.

 

 

Nästa dag delade vi upp oss i ”må bra”-personer; (mammor, övriga släktingar med flera) och personer med egen diagnos. Vi pratade inom grupperna om vad som gör att vi mår bra och dåligt och om vad vi kan göra åt det.

Min grupp (”med egen diagnos”) hade en jättebra diskussionsledare som hade varit lärare åt aspergare förut. Vi fick räcka upp handen och han skrev upp punkter på tavlan så att alla kunde hänga med. Vi diskuterade varje dag utom den första dagen.

 

 


Den andra dagen hade lägret besök av en rehabhund, ”Lucy” som bland annat hjälper autister till ett rikare liv. De får träna med henne och gå på promenader med henne och släppa sina egna problem för ett tag. Att klappa ett djur gör att man blir lugnare och mer harmonisk.

 

 


När Lucy var på lägret fick hon ”lägga pussel”. Det var ”saltkar” av trä utan botten som passade i hål på en rund skiva. Under  ”saltkaren” lade man hundgodis som Lucy fick nosa reda på för att sedan lyfta upp ”saltkaren” och äta upp godisarna. Det är en bra samarbetsövning mellan hund och människa!

 

 

 

 

Dag tre av lägret var vi på en utflykt till ”Ratan”. (Kal klippa.) Vid Ratan utspelade sig Sveriges sista slag. I ett trångt havssund slog svenskarna tillbaka mot ryssarna och vann!

 

 

 

På platsen finns en grav där den siste svensken som stupade i kriget ligger.

 

 

 

 

Vi tittade ut över  havet och åt medhavd lunch, medan vår vår diskussionsgruppsledare, som undervisar i historia, föreläste om Ratan för oss. Efter det gick vi eller åkte bil till en badplats, där vi doppade oss i det kalla vattnet. Det var skönt att värma sig i solen!

 

Dag fyra hade vi ”musikdag”. Vi fick välja mellan gitarr, trummor och sång, sedan fick vi lektioner om det och på kvällen hade vi uppvisning. Jag valde trummor och sång och mamma valde sång. Vi lärde oss låtarna ”Mamma Mia”, ”Låt oss gå och fiska” och ”What if god was one of us”. Vi repeterade och sedan sjöng vi i mikrofoner och till publik. Det var jätteroligt! På kvällen hade vi grillkväll, goda korvar med bröd.

Nästa dag var det dags att åka hem! Varje dag under lägret åt vi frukost, lunch, fika, kvällsmat och fika. Vi hade bestämt oss i förväg via en enkät vad vi ville äta och göra. Till exempel fick vi kryssa i om vi ville ha tacos eller inte.

 

 

Sista dagen hade vi utvärdering, då fick vi skriva om vad vi tyckte var bra eller dåligt på lägret. Jag tyckte att det mesta var bra och jag vill gärna komma dit igen!

Skrivet av Hanna Löfgren

Extra fotografier från resan:

[nggallery id=5]