Gotland runt på 5 dagar

Gotland är Sveriges största ö – 2 994 km² stor – och ligger ca 9  mil utanför fastlandet. Visby är Gotlands enda stad och har ca 40% av de 57 400 invånarna. Den största orten Hemse har ca 10%. På ön finns både gotlänningar och gutar. Gotlänningarna pratar ingen särskild dialekt och man hör inte ens att de är från ön, den säregna dialekten pratas av gutarna.

I juli 2012 åkte jag, mamma och pappa till Gotland med bil i 5 dagar. Två dagar gick till dit- och hemresa; först bil till Nynäshamn, sen färja Nynäshamn-Visby som tog ca 4 timmar, så resorna tog 8-9 timmar vardera.

Gotland är både som utomlands – med byggnader och mark som inte är typiskt svenskt – och modernt svenskt.

Vi bodde i en stuga i Tofta, ca 2 mil utanför Visby. Handikappvänlig men inte -anpassad.

Första dagen på ön gick turen till Kneippbyn. Där besökte jag och mamma Villa Villekulla (huset som är med i filmerna). Det är numera anpassat med ramp och är som ett pippimuseum.

Innanför Visby ringmur är det mycket kullersten, vilket det lyckligtvis inte är utanför. Men däremot finns i Visby tre stråk där det går bättre att ta sig fram med rullstol. De finns utmärkta på en särskild karta. Jag och pappa var till olika portar i ringmuren, Botaniska trädgården och Almedalen (där politikerna samlas en vecka i juli varje år). Almedalen är en liten gräsplätt med en pytteliten scen i ena hörnet. I Visby ligger också Högskolan på Gotland.

Lummelundagrottorna är värda ett besök. Det är inte helt lätt att ta sig dit med rullstol, men då finns ett museum att besöka istället. Ingen av oss gick in i grottan faktiskt, men det fanns mycket annat att se på området.

Hoburgsgubben (Gotlands mest kända rauk) besöktes en dag, med diverse stopp på hantverksställen på vägen dit och hem.

Gården Grymlings där 80-talsrockgruppen med samma namn spelade in sina 2 första skivor stannade vi till vid också.

Byn Storsudret var en liten gullig by med väldigt underliga hus. Här smakade jag och mamma en gotlandsspecialitet, saffranspannkaka med salmbärssylt. Bären smakade som blå hallon, som de såg ut. Byborna är väldigt stolta över en svensk mästare i hockey 2012 – Johan Larsson – vars moderklubb är Sudrets HC.

I Slite som besöktes sista dagen – mycket för att jag har bekanta från trakten – tillverkas betong i stor skala och samhället var inte det vackraste jag har sett… Härifrån kommer f d hockeyspelaren Håkan Loob – men han spelade i Roma IF och IK Graip.

På Kneippbyn såg vi ett gutefår (annars kallar öborna får för lamm och lamm för smålamm), några gotlandsruss (hästar som liknar ponnies) såg vi i hagar på landsbygden och landskapsdjuret igelkott såg vi 3 st, överkörda på vägarna runt om på ön.

En enda hel väderkvarn såg vi, men den kunde vi inte fota.

Skrivet av Stina Palm