Belgien del 11 (sista delen): Sport

Fotboll

Svenske Pär Zetterberg har spelat i Belgiens mest framgångsrika klubb Anderlecht.

Friidrott

Ursprungligen sju-/ och femkamperskan (inomhus körs femkamp), senare höjdhopperskan Tia Hellebaut från Antwerpen (EM-guld i Göteborg 2006 på belgiskt rekord och mästerskapsrekord 2,03 samt EM-guld inomhus 2007 på det nya belgiska rekordet 2,05. OS-guld 2008 i Peking, Kina på 2,05.

Kortdistanslöperskan Kim Gevaert från Leuven har ett OS-silver i stafett från Peking.

Tennis

Justine Henin (Hardenne hette hon bara i 5 år) från Liège och Kim Clijsters född i Bilzen, men uppväxt i Opitter i provinsen Limburg. Båda var världettor på 2000-talet.

Cykel

Baron Edouard Louis Joseph ”Eddy” Merckx, född 17 juni 1945 i Meensel-Kiezegem, strax nordost om Leuven, dominerade sporten under början av 1970-talet med många segrar i de stora tävlingarna.

Freddy Maertens (född 13 februari 1952 i Nieuwpoort) blev landsvägsvärldsmästare två gånger. Hans karriär sammanföll med de bästa åren för Merckx och anhängare och reportrar var splittrade angående vem som var bäst.

Jacques Rogge

Greve Jacques Rogge, född 2 maj 1942 i Gent, är läkare (ortopedkirurg) och var ordförande (president) i Internationella olympiska kommittén (IOK) 2001–2013.

Han har själv tävlat i segling (finnjolle) vid tre olympiska spel; 1968 i Mexiko city, 1972 i München i Tyskland och 1976 i Montréal i Kanada. Han spelade även i det belgiska landslaget i rugby.

Rogge anses ha bidragit till att återupprätta IOK:s rykte efter tidigare trubbel.

Bowling och biljard

Bowlingklot och 80% av världens biljardbollar kommer från Belgien. Landet har också ett antal världsspelare i biljard, eller snooker som det kallas i tävlingssammanhang, både flamländare och valloner.

 

TEXT: Stina Palm
KÄLLA: www.ottsworld.com, www.cntraveler.com, focusonbelgium.be, visitflanders.com, novasol.se