Belgien del 10: Kända belgare och seriefigurer

Big bang och saxofonens fäder

Georges Lemaître (Lemaître=Mästare), född 17 juli 1894 i Charleroi, död 20 juni 1966 i Leuven. Han är mest känd för att ha lagt grunderna till Big Bang-teorin 1927 genom att göra en tidigare teori till vetenskap.

Antoine-Joseph ”Adolphe” Sax, född 6 november 1814 i Dinant sydost om Charleroi, död 7 februari 1894 i Paris. Han uppfann saxofonen på tidigt 1840-tal och fick den patenterad 1846.

Seriefigurer

Tintin (vars namn betyder ungefär ”ingenting alls” på franska) – flamländskt namn Kuifje – skapades av Georges Prosper Remi, alias Hergé. Han föddes den 22 maj 1907 i brysselförorten Etterbeek nära Anderlecht och dog 3 mars 1983 i Bryssel.

Bland förslagen jag hittat på saker att göra i Belgien på vintern (förutom att besöka städerna och äta och dricka det jag redan presenterat), var det här det som föll mig i smaken: Tintin/Hergémuséet på Ottignies-Louvain-la-Neuve mellan Bryssel, Leuven, Charleroi och Namur. Du tar dig dit från Bryssel på en timme med tåg.

Men även Bryssel är en jättebra plats för Tintinfans, det var här han först syntes, i tidningen Le Petit Vingtième. Håll utkik runtom i Bryssel efter storskaliga väggmålningar! Jag vet att jag såg någon Tintinfigur någonstans, men jag minns tyvärr inte mer än så.

Smurfarna (franska Les Schtroumpfs, flamländska De Smurfen) skapades i slutet av 1950-talet av Pierre ”Peyo” Culliford, född den 25 juni 1928 i Bryssel, död där den 24 december 1992.

Lucky Luke skapades 1946 av Maurice ”Morris” de Bevere. Han föddes den 1 december 1923 i Kortrijk, Västflandern och dog den 16 juli 2001 i Bryssel, bara tre dagar innan jag var där.