Vår Skåneresa

Jag, mamma och pappa och vår schäfer Qlura åkte bil ned till Helsingborg i sydvästra Skåne. Vi åkte först ned till Stockholm och sedan sydväst genom Sverige. Resan tog ca 12 timmar- från 7 på morgonen till 7 på kvällen.

Jag, och mamma och pappa hyrde en stuga tillsammans en bit söder om Helsingborg. Jag hade ett eget rum! I stugan fanns också TV, tvättmaskin, dusch och ett fungerande kök.

Anledningen till att vi reste till Helsingborg var att vi skulle hälsa på min lillebror, hans fästmö och deras dotter som fyllde ett och ett halvt år under veckan vi var där. Vi firade även min lillebrors fästmös 30-årsdag!

Under vardagarna vi var där skulle dottern Meja gå på dagis, så vi fick hämta henne därifrån varje eftermiddag. Då åkte vi ofta bil en timme så att Meja kunde sova i bilen. (hon började på sitt dagis veckan innan och höll fortfarande på att skolas in! Vissa dagar åt vi (jag, brorsan Linus, Fiona och mamma, pappa och Meja) lunch i Helsingborg och varje dag fikade vi vid tretiden, då Meja skulle ha gröt. Ibland åt vi kvällsmat hos oss i stugan och ibland hos min bror.

Vi hade en schäfer med oss; Qlura, och min brors hund franska bulldoggen ”Frans”. Vi gick långa promenader med dem varje dag. Hundarna lekte bra tillsammans. Vår stuga låg nära havet så vi brukade gå ner till havet, men det var för kallt för att bada. På vägen ner till havet fanns det björnbärsbuskar så vi åt björnbär varje dag. På ängen bredvid huset fanns det ängschampinjoner så vi hade färsk svamp till maten nästan varje dag.

En dag gick vi på ”Helsingborgs kulturhus” och såg utställningen ”Loranga Loranga” som handlade om Barbro Lindgrens bokfigurer Loranga, Mazarin och Dartanjang. Utställningen bestod av hus i barnstorlek. Där fanns bland annat ett kök med tygmat och små kastruller. Meja bjöd oss på ”mat” i köket och så köpte vi ”korv” av henne i korvkiosken. Det var roligt!

Sista dagen var vi på ”Helsingborgs tropikarium” där de hade levande djur från Afrika, Sydamerika och från ett tropiskt hav. Vid fiket på tropikariet hade de en glasbur med surikater som bodde i en termitstack. På en avdelning hade de hajar och vackra fiskar. Där hade de också ”doktorsfiskar” som bet av döda hudceller då man stack ned dem i vattnet. Det kittlades!

I tropikariet fanns också lemurer, fladdermöss och en sandlåda där man kunde göra fram olika dinosaurieskelett. Vi grävde fram skallen på en Tyrannosaurius Rex!

Vi städade huset innan vi for hem. Innan hemresan var vi dock först på en utfärd med båt utanför Kullaberg. Det var meningen att vi skulle se tumlare- en sorts valar som liknar delfiner- men det var så höga vågor att det blev svårt. Jag tyckte mig ana ett sälhuvud och några ryggfenor… Spännande! Båten for upp på de över en meter höga vågorna och ner i dalarna med ett ”bonk”.

På vägen hem till Härnösand sov vi över i Norrköping alldeles vid Kolmården. Vi åt kvällsmat på vägen dit och fortsatte tidigt nästa dag efter en god hotellfrukost. Vi kom fram till Härnösand vid sextiden. Det var en rolig resa som jag gärna gör om!

Skrivet av Hanna Löfgren! Bilder kommer senare!