Mitt jullov

Jag har haft ett härligt jullov! Det började med att jag åkte ut till stugan med min pappa på tisdagen. På onsdagen -julafton- slog jag in julklappar och diktade. Pappa hämtade våra släktingar från stan – många barn och vuxna. Vi åt jullunch med skinka, dopp i grytan och korv, bland annat en läskig ”medwurstkorv” som inte ens hunden tyckte om.

Efter maten blev det ”Kalle Anka” och sedan kom tomten! Paket till barnen först och sedan julklappar till oss allihop. Jag fick en fin fruktkorg och en reflexväst. (Bra att ha!) Alla uppskattade sina presenter. Efter kaffe och thé var det dags för julklappsleken. En etta eller sexa på tärningen och man fick ta ett paket från bordet. Andra omgången – man fick ta paket från varandra. Tredje omgången började med att vi öppnade alla paket och sedan fick man ta paket från varandra igen. När tiden nästan gått ut i tredje omgången lyckades jag få en etta och fick det stora paketet med tallrikar. ”-Jaa!” ropade jag och sedan höll de andra på en lång stund med att försaka förhandla till sig paketet från mig. Det hade de inget för!

Snow_lanternsSedan kom dagar med mycket snö, kallt, promenader, brasa och god mat. Jag tittade på många DVD-filmer om kvällarna. Så hade nästan en vecka gått och pappa hämtade min lillebror med familj från flygplatsen. Ända från Helsingborg- inte så ofta och alltid välkomna kom de. En dag gjorde vi en snögubbe och en snölykta.

 

På kvällen när mina föräldrar skulle komma hem från jobbet hade det dock regnat och alla fina snöfigurer hade smält! Innan dess hann jag iallafall njuta av lyktans sken i vintermörkret.

Det gick några dagar till och så kom nyårsafton. En härlig trerättersmiddag med löjromstoast, lammkött med hasselbackspotatis och en härlig vaniljpannacotta med bär senare på kvällen. mellan klockan 20 och 22 var det Bingolotto -vi vann ingenting- och sedan spelade vi frågespelet ”När och fjärran”, (frågor om olika länder- jätteroligt), fram till tolvslaget då vi drack champagne med eller utan alkohol. Jag drack utan -”Bubbliz” med jordgubbssmak. Det var gott!. Runt tvåtiden på natten släckte jag lampan och så blev det sovmorgon. dagen därpå var det familjemiddag hos en av våra släktingar som har en liten lägenhet. För att rymmas fick vi sitta på golvet runt ett bord. Fisk, kyckling, bönor, frukt, thé, gott. Jag spelade Memory med brorsan och två av barnen. Jag kom tvåa! Gåtor och sedan hemfärd.

Den fjärde -en söndag- åkte jag och mamma med brorsan, flickvännen och dotter till Midlanda där vi vinkade av dem igen. Nästa dag hade jag namnsdag! Jag fick en korsordstidning, tulpaner och en halsduk. Vi hade också ”lilla julafton” på nyårsafton. Då fick jag en juicepress av brorsan! Senare på måndagen åkte jag till stan igen. Ett långt och härligt jullov var nu slut!

Skrivet av Hanna Löfgren