Min sommar

Jag och min familj har en åretruntstuga. Den ligger mitt inne i skogen. Vi äger lite av skogen och en del av sjön. Vi har tre bofasta grannar och det finns många sommarstugor runt sjön.

Jag brukar vara där på helgerna och på sommaren. I år var jag ute där i tre veckor. Vi badade i sjön. Vi brukar simma snett över sjön. Det är ungefär 250 meter enkel väg. Då får vi mycket motion.

Hjortron by Philipum. Licensed under Public domain via Wikimedia Commons

Foto på hjortron taget av Philipum, wikimedia

Vi har också plockat hjortron på en ”myr”. Det är en vattenfylld del av skogen som har mycket mossa. Man måste ha stövlar när man går på en myr.

Hjortron är ett slags bär som är gyllengult. Hjortronens omogna bär är hårda och röda.

Vi brukar rensa och frysa in de färska bären med socker. Vi brukar också plocka blåbär och även frysa in dem med socker.

Pappa hade under sommaren tagit ner stormfällda träd. Med hjälp av en vinsch och en ”fyrhjuling”, (som en traktor), drog vi stockarna till vår gårdsplan, där en lastbil sedan hämtade dem. En del ska bli trämassa som man gör papper av. De andra ska bli träplankor. Normalt när vi tar ned träd har vi använt stockarna själva; till exempel till en utbyggnad på vårt hus. Vi har också gjort ved till vintern eftersom vi har ett åretruntboende. Träden vi tog ner i sommar har vi dock inte använt- de var för många: 40 stycken! Vi tjänade en del på försäljningen!

I sommar har jag också hjälpt till med matlagning och disk, gått skogspromenader och bara vilat framför TV:n!

Skrivet av Hanna Löfgren