Jag älskar hösten

004Jag älskar hösten. Hela naturen får gå till vila, det blir kyligare och en otroligt blå, klar himmel. Man kommer in i gamla eller kanske nya rutiner och kompisar kommer tillbaka till stan. Ännu är det långt till höstmörkret och snön.  Nu väntar härliga dagar med gula, röda och orange träd. Man kan plocka svamp!

 

Skrivet av Hanna Löfgren

Franzéngruppen testar spelet boccia

IMGP0897_cropped

Ronny Walter ifrån föreningen IF Rycket ställde upp och visade oss i Franzengruppen boccia.

 

 

 

IMGP0908_cropped

 

Vi samlades vid Gula villan på morgonen en fredag. Ronny hade tagit med sig utrustning för att spela. Den bestod av 6 gula, 6 röda och en vit boll. Spelarna samlades på gräsmattan för att påbörja ett parti.

IMGP0900_cropped

 

Varje deltagare fick 2 bollar var. Alltså 3 gula lagspelare och 3 röda lagspelare. Först skall den vita bollen kastas ut. Det görs i turordning så att man betar av alla spelare.

 

IMGP0903_cropped

 

När vita bollen är på banan börjar partiet med att förste spelare försöker komma så nära som möjligt med sin boll. Därefter är det motståndarnas tur att kasta.

 

 

Fortsättningsvis inspekteras vilken färg som får förtur via bäst läge. Nästa kast blir från laget som är längst ifrån den vita bollen. Så fungerar det ända tills någon spelare kommer närmare den vita bollen. När alla 12 bollar är spelade räknas poängen. En poäng för varje boll närmast målet.

IMGP0906_cropped

Spelet börjar sedan om igen. Att spela boccia är enkelt och trevligt.

 

 

 

IMGP0902_cropped

 

Det bjöds även på fika och de som ville kunde ta igen sig och vila en stund.

 

 

 

Skrivet av Martin Risberg

 

Våra kor

Jag och min familj bor i ett åretruntboende med en stor äng nedanför huset. Om vi hägnar in hagen med ett staket, kan djur beta där.

En sommar lånade vi en ko och en kviga från en granne som hade bondgård. (En kviga är en ko som inte fått en kalv än.)  Det var cirka två och en halv kilometer från bondgården hem till oss. För att få hem korna  gick vi sakta bakom dem på grusvägen. Vi hade en röd flagga med oss för att varna bilar och andra som vi mötte på vägen, och det behövdes! Korna gick fram och tillbaka på vägen och stannade ofta. Väl hemma släppte vi ut dem i hagen.

Varje morgon ryktade vi dem och mjölkade kon. Kon hette Greta och kvigan hette Cilla. Jag prövade att mjölka. Då man mjölkar tar man sin hand runt spenen, (kons ”bröst”), och kramar ett finger i taget runt den. Då kommer mjölken ut i omgångar.  Det gör inte ont på kon om man inte drar i spenen.

Av mjölken gjorde vi smör, ost och ostkaka.  Vi fick röra i mjölken med  en ”spade” och hällde sedan ner den i olika behållare så den fick stelna. Vi använde ”löpe”, ”vattnet” från mjölken, då vi gjorde ost.

Ostkaka

Ostkaka gjorde vi av färsk mjölk, och åt med grädde och sylt. Jättegott!

 

 

 

 

 

Vi gjorde också smör och grädde. Hela processen med mjölken var jobbig men otroligt kul och lärorikt!  På hösten fick korna gå tillbaka till ”matte”!

Skrivet av Hanna Löfgren.

Nu är vi igång igen!

Hoppas att alla har haft en lika skön sommar som vi har haft! Efter en veckas mjukstart är det nu full rulle igen. Kom gärna och hälsa på oss!

Här är en bild på en av de senaste produkterna som vi har till försäljning i Lilla Butiken: Vetekatten.
En rolig och värmande present!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lilla Butikens öppettider:
Må-To 9.00-15.00
Fr 9.00-12:00