Tips om böcker

Jag har läst två böcker: ”Flyga drake” av Khaled Hosseini och ”Syster och bror” av Agneta Pleijel. ”Flyga drake handlar om två pojkar: Amir och Hassan, som växer upp tillsammans i Afghanistan. De var bästa vänner! Det de inte själva visste om var att de hade samma pappa men olika mammor. Amir lever ett rikt liv men Hassan är hans tjänare. Varje vinter har de drakflygningstävling i sin by. Det gällde att flyga med sin drake och skära av de andra drakarnas linor med sin egen drakes glasförsedda lina. Ett år var Amirs drake kvar till sist på himlen.

Amir sprang för att hämta den sista nedfallna draken,som sitt bevis på att han hade vunnit, men Hassan hann före honom. När Amir kom fram till Hassan hade Hassan hamnat i gräl med några andra pojkar. Amir skämdes för att han inte vågade försvara Hassan och gick hem i förväg. Från den dagen började Amir bråka med Hassan; han slängde lera på honom och anklagade honom för stöld för att få honom att försvara sig. Det slutade med att Hassan flyttade med sin familj. Så kom kriget och Amir och hans pappa åkte till USA. Efter många år börjar han leta efter Hassan…

”Syster och bror” handlar om syskonen Albert och Helena. Albert föddes döv, men Helena var hörande och sjöng  jättebra. Hon fick uppträda på operan, men tyckte inte så mycket om det. Albert hamnade på Manillainstitutet för döva där han lärde sig teckenspråket. Han blev så småningom en konstnär. Helena hade några friare men gifte sig aldrig. Albert jobbade i hela sitt liv för att teckenspråket skulle bli ett officiellt ;(allmänt accepterat) språk.

Boken är tredje delen av en släkthistoria som varade från 1700-talet till 1900-talet. Jag har inte läst de två första böckerna. Jag tycker att boken ”Syster och bror” var intressant och underhållande.

Jag tycker att boken ”Flyga drake” var lite otäck men jättebra!  Det är också kul att veta att boken ”Flyga drake” har blivit en ganska känd film.

Skrivet av Hanna Löfgren