FOTOUTSTÄLLNING

KÄRLEKEN FÖRDRIVER RÄDSLAN

En utställning i Härnösands Domkyrka av och med fotografen Elisabeth Ohlson Wallin.

 

Vi var några stycken från Franzéngruppen som var och såg på utställningen i Härnösands Domkyrka. Vi som gick på utställningen var Anita, Charlotte, Ida och Emelie.

Bilderna var valda utifrån biskop Tuulikki Koivunen Bylunds valspråk Kärleken fördriver rädslan (hämtat ur första Johannesbrevet 4:18).

Tuulikki Koivunen Bylund och Elisabeth Ohlson Wallin lärde känna varandra för 14 år sedan, i samband med att bilder ur utställningen Ecce Homo visades i Uppsala domkyrka. Bilderna väckte starka känslor och uppfattades av en del som provocerande.
– Jag tror inte att den här utställningen kommer att uppfattas som så kontroversiell. Bilderna beskriver väldigt bra den kärlek som kan fördriva vår rädsla för det som är annorlunda eller som känns hotfullt, säger Tuulikki Koivunen Bylund.

Hämtat från Härnösands stifts hemsida.

Utställningen var ett samlingsverk från olika årtal och innehållet hade en röd tråd. Här nedanför ger vi ett axplock av fotona.

Syskonen från 2006

Bilden tagen för organisationen BRIS.

Ida studerar tavlan med Syskonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjukbädden från 2008

Anhörig på liv och död.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hemlösa från 2009

Tolkning av Selma Lagerlöf

 

 

 

 

 

 

 

Pietan

En aidssjuk framför avdelning 53 på Södersjukhuset i Stockholm, den avdelning där aidssjuka homosexuella män avled under 90-talet.

Från utställningen Ecce Homo från 1998.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredens Hus från 2011

Funktionshinder stoppar inte kärleken

 

 

 

 

 

 

 

Anhörig på liv och död från 2008

Hon miste sin man i cancer, det har varit svårt att ”släppa” honom.

Emelie tyckte om tavlan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lite information om fotografen som har gjort utställningen:

Elisabeth Ohlson Wallin började arbeta som fotograf 1980. Hennes genombrott var fotoutställningen Ecce Homo 1998 som blev Sveriges mest omdiskuterade fotoutställning.

Hennes stora inspirationskälla finns i barockens bibliska målningar. Många utställningar har väckt starka reaktioner från betraktarna.

Elisabeth arbetar även kommersiellt och redaktionellt. Där har hon specialiserat sig på att ta starka porträtt. Elisabeth arbetar mot bokförlag, tidningar, företag och organisationer.