Vårsta Växtkraft tipsar om ”mjölksyrad kål”

Lite information om projekt Växtkraft på Vårsta Diakonigård.

Vårsta Diakonigård har påbörjat ett projekt som heter Växtkraft och som riktar sig till personer med psykisk ohälsa. En samverkanspartner är Härnösands kommun.

Projektet går ut på att odla och förädla bär och grönsaker. Det slutliga målet är att skapa ett socialt företag. Det här sommaren har en odling anlagts i Gådeåby, där har bland annat vitkål och spetskål odlats. Så här har den förädlats.

Mjölksyrad kål
Rensa kålen från dåliga blad.
Strimla den i bitar
Spar en bit av stocken och några blad.
Tillsätt salt.
Krama sedan kålen till den mjuknar och vattnar sig.
Tillsätt kummin.

Packa kålen i en burk och tillsätt vätskan.
Lägg kålblad längst upp och sist av allt en bit av stocken.
Tryck ihop med ett lock så att allt pressas ned i burken och ligger under vätskan.
Låt sedan burken stå i rumstemperatur i några dagar. Ställ sedan i kylen 2 månader.

Varsågod smaka, nyttigt och gott!

Mycket annat har odlats och förädlats av det som planterats.

Kontakta Växtkraft om du är intresserad.

Ingela Eriksson, Tel 070-265 08 46, Ingela.Eriksson@varsta.se
Vårsta Diakonigård, Lönegrensgatan, Härnösand, www.varsta.se

Om flytten

hand-truck-564242_640

 

Nu är det äntligen klart!

Kommunstyrelsen har beslutat att Franzéngruppen ska flytta till Yrkesskolan 4 och Korvetten 1.

Yrkesskolan 4 är byggnaden bredvid affären Willys.  Korvetten 1 ligger i samma byggnad som den nya restaurangen Damaskus.

Bra att veta om värmeljuskoppar

2006-12-14Adventslicht02Värmeljus får inte slängas!

En ny definition av tomma värmeljus innebär att de nu klassas som gravljus och får därför inte längre slängas i metallinsamlingen. Dock inte heller i soppåsen- kommunen vill hellre återvinna aluminiumet i dem.

Kommunen ska samla in de tomma värmeljusen på annat sätt- hur är ännu inte klart!

Vi på daglig verksamhet har planer på att samla in dessa ljuskoppar för återvinning.

Mitt jullov

Jag har haft ett härligt jullov! Det började med att jag åkte ut till stugan med min pappa på tisdagen. På onsdagen -julafton- slog jag in julklappar och diktade. Pappa hämtade våra släktingar från stan – många barn och vuxna. Vi åt jullunch med skinka, dopp i grytan och korv, bland annat en läskig ”medwurstkorv” som inte ens hunden tyckte om.

Efter maten blev det ”Kalle Anka” och sedan kom tomten! Paket till barnen först och sedan julklappar till oss allihop. Jag fick en fin fruktkorg och en reflexväst. (Bra att ha!) Alla uppskattade sina presenter. Efter kaffe och thé var det dags för julklappsleken. En etta eller sexa på tärningen och man fick ta ett paket från bordet. Andra omgången – man fick ta paket från varandra. Tredje omgången började med att vi öppnade alla paket och sedan fick man ta paket från varandra igen. När tiden nästan gått ut i tredje omgången lyckades jag få en etta och fick det stora paketet med tallrikar. ”-Jaa!” ropade jag och sedan höll de andra på en lång stund med att försaka förhandla till sig paketet från mig. Det hade de inget för!

Snow_lanternsSedan kom dagar med mycket snö, kallt, promenader, brasa och god mat. Jag tittade på många DVD-filmer om kvällarna. Så hade nästan en vecka gått och pappa hämtade min lillebror med familj från flygplatsen. Ända från Helsingborg- inte så ofta och alltid välkomna kom de. En dag gjorde vi en snögubbe och en snölykta.

 

På kvällen när mina föräldrar skulle komma hem från jobbet hade det dock regnat och alla fina snöfigurer hade smält! Innan dess hann jag iallafall njuta av lyktans sken i vintermörkret.

Det gick några dagar till och så kom nyårsafton. En härlig trerättersmiddag med löjromstoast, lammkött med hasselbackspotatis och en härlig vaniljpannacotta med bär senare på kvällen. mellan klockan 20 och 22 var det Bingolotto -vi vann ingenting- och sedan spelade vi frågespelet ”När och fjärran”, (frågor om olika länder- jätteroligt), fram till tolvslaget då vi drack champagne med eller utan alkohol. Jag drack utan -”Bubbliz” med jordgubbssmak. Det var gott!. Runt tvåtiden på natten släckte jag lampan och så blev det sovmorgon. dagen därpå var det familjemiddag hos en av våra släktingar som har en liten lägenhet. För att rymmas fick vi sitta på golvet runt ett bord. Fisk, kyckling, bönor, frukt, thé, gott. Jag spelade Memory med brorsan och två av barnen. Jag kom tvåa! Gåtor och sedan hemfärd.

Den fjärde -en söndag- åkte jag och mamma med brorsan, flickvännen och dotter till Midlanda där vi vinkade av dem igen. Nästa dag hade jag namnsdag! Jag fick en korsordstidning, tulpaner och en halsduk. Vi hade också ”lilla julafton” på nyårsafton. Då fick jag en juicepress av brorsan! Senare på måndagen åkte jag till stan igen. Ett långt och härligt jullov var nu slut!

Skrivet av Hanna Löfgren

 

Julberättelser och mys på Murberget

20141211_093312

I förra veckan fick två grupper från Franzéngruppen träffa Maria Nordlund i mysiga Prästgården från Viksjö.

Maria berättade om Theodor Hellman och hans fru Vendela (som kanske är den som bullrar uppe på Prästgårdens vind). Hon talade även om julens traditioner förr och nu. Julklappens tillkomst, julbocken och julmatens historia.

Vi fikade varm choklad, lussebullar och pepparkakor.

Utflykt till Björners backar

27/2 åkte ett gäng iväg med pulka och madrass till Björners backar. Gänget tog med sig en hel hög med korv, korvbröd, senap, ketchup och grillpinnar. Det var jätteskönt väder för att åka pulka.

förste grillaren

Perra står i det sköna vädret och solar sig.

Karin åker pulka med racerfart.

Anders övade inför stafettVasan. Svoosch!

Här kommer pulkaåkarna med full fart.

 

Martin testar olika åkstilar och Anders väntar på honom.

 

Här står gänget och äter grillkorv. Mums vad gott.

 

Det var en jättehärlig dag och det tyckte alla, även de som inte kom med på bild.