Nytt på Länsmuséet

  • En utställning om konstnären Bengt Lindström och om hans samiska ursprung pågår just nu!
  • Invigning! Lördag 16 april börjar en utställning om Härnösandsfamiljen Kabani och om deras flykt till Härnösand från Syrien. Utställningen är skapad med hjälp av familjens egna bilder och texter.
  • På Länsmuséet finns alltid fasta utställningar, en fin butik med ett litet café, toaletter och ett lekrum för barnen.
  • Jag tycker att muséet är väl värt att besöka!
  • Skrivet av: Hanna Löfgren

Vernissage 27/5

Citat

bild 1

Daniel Bäckström i ett samtal med sina föräldrar.

bild 3

Karin Larsson, Daniel Bäckström och Ronny Östman ställde ut på vernissaget.

bild 2 - Kopia

Ronny Östman hade fått blommor!

bild 4

Konstnärerna Ronny Östman, Daniel Bäckström och Karin Larsson.

Jag var på vernissaget och tyckte att det var ett trevligt arrangemang med fina tavlor. Jag blev bjuden på chips och alkoholfri cider!

 

”Att vara på vernissaget var intressant samt tidskrävande på ett bra sätt.”

Daniel Bäckström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotograf Catarina Yngvesson

Vildhussen

På midsommardagen var jag med mina föräldrar i Döda fallet och såg teaterföreställningen Vildhussen.

Den handlar om Magnus Huss från Torps socken i Medelpad som for till Sundsvall för att utbilda sig till handelsman. På vägen dit träffar han en man från Härnösand (spelad av välkände härnösandsprofilen Lars T Johansson) och dessa följs åt och gör på vägen upp affärsplaner. För 100 riksdaler åtog han sig att genomföra dragning av en flottled förbi Storforsen. Det skulle göras genom en sandås, men den låg på för dålig grund och det hela slutade med en av Sveriges största naturkatastrofer när alltihop brast. Vattnet som börjat rinna i den inte färdiga timmerrännan och sandåsen gav vika vilket gjorde att hela Ragundasjön tömdes på allt sitt vatten på bara fyra timmar. Storforsen torrlades och tystnade och Döda fallet uppstod. Många bönder söder om Döda fallet fick sitt laxfiske förstört och förlorade odlingsmark, båtar och kvarnar.

”Vild-Hussen” dog i en drunkningsolycka, men om det var en olycka eller om någon dränkt honom är oklart.

Som i många bra historier var det personer som försökte sätta stopp för planerna som Huss och hans kumpan hade. Hur historien slutade, efter att sandåsen brast och Magnus hittades död, tycker jag inte framkom. Föreställningen, som från början var fyra timmar lång men som arbetats ner till drygt 2 timmar, var jättebra. Början av den tyckte jag inte hängde ihop med resten, kanske p.g.a. att de delar som tagits bort hörde ihop med den, så det hade man kunnat slopa. Men annars var det bra variation med olika miljöer som skapades genom att scenen vrids, bra dialoger, bra skådespelarinsatser och bra sånger och musik. Kanske att lite dialog försvann bakom musik.

Lars T Johansson har jag bara sett som allsångsledare på Murberget (den här föreställningen är orsaken till att han har vikarie där i sommar) och hört i radio, men han är en bra skådespelare och sjunger också jättebra. Och titeln ”kulturpotät”, som han har på Facebook, passar bra in på honom.

Skrivet av: Stina Palm