Gula Villans Helsingforsresa

Hej Läsare!

Café Gula Villan, som är en Daglig verksamhet i Härnösand, åkte på en härlig resa i augusti detta år. Turen gick med buss ner till Stockholm och vidare med båt till Helsingfors. Vi var borta totalt tre dagar och hade jättekul hela tiden.

Här kan ni kika på en del av alla foton som togs.

Fotograf: Malin Stenberg

Christina besökte Ullared

GeKås butik i Ullared

Fotograf: Mangan2002~commonswiki på Wikimedia Commons

 

 

 

 

 

 

 

 

29 juli var jag till Ullared. Jag hade längtat så himla länge efter att få komma till Gekås och var så förväntansfull när jag kom dit. Det var proppfullt på parkeringarna när vi kom dit fast klockan bara var 07:00 (eller om den var 07:30 minns inte riktigt). Men det var massor utav människor där redan och långa köer.

Maten var supergod och den var inte dyr. Vi fick gå in där 2ggr för jag fick en sån fruktansvärd migrän så jag fick skynda mig ut från varuhuset när jag hade betalat och lägga mig i vår husvagn och vila. Sen när jag vaknade blev vi hungriga så vi gick in en andra gång och fortsatt att handla. Blev en liten krock när jag ställde mig i kön för jag höll på att gå in i en person med kundvagnen.

Gekås varuhus är jättestort. De har 3 plan och det var så rörigt att man nästan inte vet vad man ska ha. Det är större än Ikea i alla fall. En avdelning bara för djur, en avdelning för musik och film, en för bara leksaker och en för damkläder och herrkläder m.m.

Skrivet av Kicki

Min konstnärsresa

Jag och min mamma Kicki var i år på en resa till, där det var en målarkurs för konstnärer. Ungefär hälften av deltagarna hade varit på samma kurs många år i rad, men de andra var nya på kursen precis som vi. Vi var ungefär 27 deltagare på kursen – landskapsmålning med valfri teknik.
Jag målade pastell och akvarell, några målade även med akryl och olja.
Första dagen gick vår lärare Bosse igenom planeringen. Han pratade också om akryl- och oljetekniker. Första dagen satt jag utanför ”vårt hus” och målade ett träd. Bosse gick från person till person och gav hjälp och tips.
En dag var vi på en bilutflykt till havet vid Grimshamn. Där mötte havet kusten i form av en stor våtmark med massor av fåglar och vackra blommor. Jag målade en äng med ett sjömärke-(en fartygssignal) och sedan försökte jag mig på att måla en brygga från sidan med havet under den. Det var svårt men roligt!
På onsdagen hade vi genomgång; alla fick visa två av sina målningar för de andra. Jag och mamma tillbringade onsdagseftermiddagen med att åka till mammas kompis-
2 timmar med bil ditvägen! Vi hade en trevlig kväll vid deras sommarstuga.
Dagen därpå var det utflykt igen – den här gången till en naturpark vid havet. Jag målade ett ängslandskap med träd och fick mycket beröm av förbipasserande människor och av Bosse. Det var bara det att jag glömt solkrämen! Jag blev röd som en tomat i ansiktet och på händerna. Det tog ungefär en och en halv vecka innan jag började se normal ut igen!
Sista dagen hade vi konstutställning! Det blev ett helt rum fullt med tavlor från alla deltagare. Bosse gick igenom tavlorna med var och en, sedan fick vi åka hem när vi ville. Mamma och jag smet iväg ganska tidigt!
Varje dag fick man fika två gånger, lunch och kvällsmat. Vi tog med oss mat och fika då vi hade utflykter. Då hade vi deltagarnas egna bilar + en liten buss.
Folkhögskolan hade också en samlingslokal för varje kurs, ett litet fikarum och jag hade dusch och TV på mitt rum. Det var ljusa fina lokaler, en trevlig stämning och bra personal!
Jag kommer gärna dit igen!

Vår Skåneresa

Jag, mamma och pappa och vår schäfer Qlura åkte bil ned till Helsingborg i sydvästra Skåne. Vi åkte först ned till Stockholm och sedan sydväst genom Sverige. Resan tog ca 12 timmar- från 7 på morgonen till 7 på kvällen.

Jag, och mamma och pappa hyrde en stuga tillsammans en bit söder om Helsingborg. Jag hade ett eget rum! I stugan fanns också TV, tvättmaskin, dusch och ett fungerande kök.

Anledningen till att vi reste till Helsingborg var att vi skulle hälsa på min lillebror, hans fästmö och deras dotter som fyllde ett och ett halvt år under veckan vi var där. Vi firade även min lillebrors fästmös 30-årsdag!

Under vardagarna vi var där skulle dottern Meja gå på dagis, så vi fick hämta henne därifrån varje eftermiddag. Då åkte vi ofta bil en timme så att Meja kunde sova i bilen. (hon började på sitt dagis veckan innan och höll fortfarande på att skolas in! Vissa dagar åt vi (jag, brorsan Linus, Fiona och mamma, pappa och Meja) lunch i Helsingborg och varje dag fikade vi vid tretiden, då Meja skulle ha gröt. Ibland åt vi kvällsmat hos oss i stugan och ibland hos min bror.

Vi hade en schäfer med oss; Qlura, och min brors hund franska bulldoggen ”Frans”. Vi gick långa promenader med dem varje dag. Hundarna lekte bra tillsammans. Vår stuga låg nära havet så vi brukade gå ner till havet, men det var för kallt för att bada. På vägen ner till havet fanns det björnbärsbuskar så vi åt björnbär varje dag. På ängen bredvid huset fanns det ängschampinjoner så vi hade färsk svamp till maten nästan varje dag.

En dag gick vi på ”Helsingborgs kulturhus” och såg utställningen ”Loranga Loranga” som handlade om Barbro Lindgrens bokfigurer Loranga, Mazarin och Dartanjang. Utställningen bestod av hus i barnstorlek. Där fanns bland annat ett kök med tygmat och små kastruller. Meja bjöd oss på ”mat” i köket och så köpte vi ”korv” av henne i korvkiosken. Det var roligt!

Sista dagen var vi på ”Helsingborgs tropikarium” där de hade levande djur från Afrika, Sydamerika och från ett tropiskt hav. Vid fiket på tropikariet hade de en glasbur med surikater som bodde i en termitstack. På en avdelning hade de hajar och vackra fiskar. Där hade de också ”doktorsfiskar” som bet av döda hudceller då man stack ned dem i vattnet. Det kittlades!

I tropikariet fanns också lemurer, fladdermöss och en sandlåda där man kunde göra fram olika dinosaurieskelett. Vi grävde fram skallen på en Tyrannosaurius Rex!

Vi städade huset innan vi for hem. Innan hemresan var vi dock först på en utfärd med båt utanför Kullaberg. Det var meningen att vi skulle se tumlare- en sorts valar som liknar delfiner- men det var så höga vågor att det blev svårt. Jag tyckte mig ana ett sälhuvud och några ryggfenor… Spännande! Båten for upp på de över en meter höga vågorna och ner i dalarna med ett ”bonk”.

På vägen hem till Härnösand sov vi över i Norrköping alldeles vid Kolmården. Vi åt kvällsmat på vägen dit och fortsatte tidigt nästa dag efter en god hotellfrukost. Vi kom fram till Härnösand vid sextiden. Det var en rolig resa som jag gärna gör om!

Skrivet av Hanna Löfgren! Bilder kommer senare!

Martins korearesa

Jag var i Sydkorea i 4 veckor och hälsade på min bror och hans familj. Med mig hade jag en digitalkamera. Så det togs en del bilder. Vi var runt och tittade på en hel del i landet. Tempel, kloster och muséer tex. Jag har också promenerat i parker och ätit mycket god mat.

Resan var i april månad så det var inte väldigt varmt. Runt 20 grader en fin vårdag. Det blommade och grönskade i naturen. Min bror Erik har en stor lägenhet I Busan. En stad i sydligt i landet. På ett av muséerna vi besökte visades konst från tidig historia. Krukor och lerkärl från forna dagar. Det finns gott om kullar i Korea och det är mycket människor på inte så stor yta. Det har man löst med att bygga stora skyskrapor i de lite större städerna. Sandstränder ligger också lite här och där. På sommaren badas det antagligen.

En dag var vi på fiskmarknad där det fanns akvarium och man kunde köpa fisk. Muséerna besöktes av skolklasser när vi var där. Så det hela rullade på i sitt eget tempo.

Jag fick många intryck av buddismen som är mycket stor i Korea. I tempel satt det buddafigurer och det fanns även levande ljus. Den inhemska befolkningen hade ibland munskydd för luften och många damer bar en ordentlig keps för solens skull.

 • IMG_0541
 • IMG_0540
 • IMG_0544
 • IMG_0545
 • IMG_0551
 • IMG_0556
 • IMG_0562
 • IMG_0568
 • IMG_0572
 • IMG_0576
 • IMG_0583
 • IMG_0587
 • IMG_0589
 • IMG_0600
 • IMG_0603
 • IMG_0607
 • IMG_0612
 • IMG_0625
 • IMG_0632
 • IMG_0640
jquery slider by WOWSlider.com v5.4