Gravitation

Det var Isaac Newton som på 1600 talet kom på att det var samma kraft som drog ner äpplet till marken och som höll månen kvar i bana runt jorden. Han förklarade månens rotation runt jorden så här: Om man skjuter en kanonkula kommer kulan att röra sig i en parabel formad bana innan den når marken. Om man skjuter iväg kulan tillräckligt fort kommer jordens krökning göra att kulan inte hinner ramla ner på marken utan den fortsätter att rusa runt jorden i all evighet.

Hur man mäter jorden och himlakroppars massa: Jorden har ingen tyngd för att den rör sig i ett fritt fall runt solen

Med hjälp av gravitationslagen: tyngdaccelerationen=Gravitationskonstanten*jordensmassa/(jordradien i kvadrat) kan man beräkna jordens massa. Först bestämer man gravitationskonstanten det gör man genom att mäta kraften mellan två kända massor. Tyngdaccelerationen får man genom att mäta hur snabbt saker och ting faller. Jordradien mäter man genom att mäta sträckan mellan där solen står som högst på himmelen till en plats längre söderut, vid samma tidpunkt mäta vinkeln som solen står iförhållande till marken och sedan med geometri räkna ut jordradien. Då kan man använda formeln:

Jordensmassa=Tyngdaccelerationen*(Jordradien i kvadrat)/Gravitationskonstanten.

Flykthastigheten: Den minsta hastighet som en rymdraket måste ha för att komma ut i rymden och frigöra sig från jordens gravitationsfält är 11km/s=(2GM/R)^¨(1/2). Om en döende stjärna med tillräckligt stor massa dras ihop kan stjärnans gravitationsfält bli så stort att flykthastigheten blir större än ljushastigheten, Stjärnan blir då ett svart hål. När ljus inte kan ta sig ut kan inte heller något annat göra det. Att ingenting kan lämna det svarta hålet beror på att tiden står stilla vid det.

Gravitationell Rödförskjutning

Enligt relativitetsteorin kan massa omvandlas till strålningsenergi och strålningsenergi till massa. Eftersom ljuset bär med sig massa måste det påverkas av gravitationen. Tänk dig en ljusstråle som strålar ut från en stjärna, den kommer att förlora energi eftersom ljuset är tungt. När ljusets energi blir lägre får ljuset lägre frekvens, antalet svängningar per sekund. Frekvensen hos ljuset är högre nära stjärnan och lägre längre ut i rymden från stjärnan. Att frekvensen hos ljuset ändras har också att göra med att tiden går saktare närmare den massiva stjärnan.

Enligt Albert Einstein känns gravitation och acceleration likadant. Tänk dig att du står i ett accelererande rymdskepp långt ut i rymden, du kommer att tryckas mot golvet som om du stod på en planet med ett gravitationsfält. Ljuset kommer också att påverkas på samma sätt som i ett gravitationsfält inne i den accelererande rymdraketen.

Eftersom tyngdaccelerationen är samma för alla, (allt faller med samma acceleration) kommer två föremål som släps samtidigt att falla till marken samtidigt. En person som faller kommer därför inte att känna någon gravitationskraft, eftersom alla föremål runtomkring honom faller lika snabbt och därför tycks stå still iförhållande till honom. Att falla fritt är därför samma sak som att vara tyngdlös. Den fallande personen ser marken accelerera mot honom. Gravitation är därför inte något bara för enskilda föremål utan för hela rummet som omger massorna.

Varför ett fallande föremål ökar sin hastighet: En massa högt över marken har högre energi än en massa nära marken på grund av att tiden går snabbare längre upp. Där tiden går snabbare där är ljusets frekvens högre och därmed massans energi. Massans energi måste därför omvandlas till rörelseenergi när den rör sig längre ner.

Ronny Östman

Gävlebocken överlevde nyår 2017/2018

Man kan konstatera att gävlebocken (eller ja, båda bockarna) överlevde nyåret 2017/2018. Den här bilden är från dagen innan nyårsafton. Igår, 2/1, plockades den stora ner. Den mindre, som byggs av gymnasieelever, finns det inget officiellt uttalande kring och när den tas ner vet jag därför tyvärr inte.

UPPDATERING:  Natten till Tjugondag Knut sattes lillbockens ben i brand

Stina Palm

MINA TANKAR OM ISHOCKEY

Jag gillar och kan mycket om ishockey, men är inte bra på att spela hockey, endast i Tv-spelens värld är jag bra på ishockey.

NHL är en av dom sporter i USA som drar mest publik.

Montreal Canadiens har vunnit flest Stanley Cup titlar, 24 st. Senaste titeln kom säsonger 1992-93.

Färjestad BK, Timrå IK och New York Rangers är mina favoritishockeylag.

NHL brukar kallas världens bästa hockeyliga, vinnarna av NHL-slutspelet tilldelas Stanley Cup.

38 svenskar har fått lyfta Stanley Cup.

Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Gordie Howe och Bobby Orr brukas slåss om att kallas den bästa hockeyspelaren genom tiderna.

Wayne Gretzky har flest NHL rekord av alla, 58 st.

Årets säsong av NHL vanns av Pittsburgh Pingvins, som försvarade sin titel från förra året.

Ishockeyspelaren och legendaren Wayne” The Great One” Gretzky innehar många mål-, assist- och poängrekord i NHL.

Ishockeyspelaren Gordie ”Mr Hockey” Howe har NHL rekordet flest spelade matcher, 1767 stycken.

Börje Salming var den första svensk att väljas in i Hockey Hall Of Fame.

Börje Salming, Nicklas Lidström, Mats Sundin och Peter” Foppa” Forsberg är några av alla svenskar som blivit invalda i Hockey Hall Of Fame.

Många av dom rekord som Wayne Gretzky satte går inte att slå.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skrivet av C. Jansson

Hur det var att sommarjobba på Papper & Stygn

 

 

 

Första dagen kändes bra och man fick ett schema över vart man skulle vara på dagarna, fick en rundvandring i lokalerna och fick ett eget skåp.

På Media så fick man skriva av recept och göra en kokbok, skriva recensioner, hjälpa till på deras lager och bära ut varor som skulle fraktas ut till olika gruppboenden som hade beställt, skriva artiklar till deras tidning ”Öbackabrus” och lära sig att göra en almanacka mm, men ibland så var det brist på arbetsuppgifter för att alla hade tagit de flesta uppgifter så då fick man läsa några av deras tidningar istället (vilket var skönt ibland), och på Stygn (Sy-gruppen) då fick man hålla på med det som man ville göra där: sticka, virka, göra någonting till sig själv eller till butiken med mera. Jag valde att sticka en gryffindor-halsduk som inte är klar ännu. Ibland så tog sy-gruppen en utflykt någonstans för att fika på eller bara för att ta en uppfriskande promenad eftersom man var ju inne hela dagarna, men ibland så satt vi ute och sydde utanför sy-avdelningen när det var fint väder.

Personalen och brukarna där var jättetrevliga och snälla mot en och man kände igen de allra flesta där från den f.d. ”Franzéngruppen”, så det var skönt. Tiderna då man började (fika på morgonen runt 08:00 när man kom dit), hade lunch och när man slutade kändes bra eftersom de hade ett schema på väggen i köket och man fick börja när man ville, det var inte samma sak som i den f.d. ”Franzéngruppen” för att där så var det bestämda tider och så var det inte här minsann.

”Papper & Stygn”- gruppen har varje månad ett stort gruppmöte som alla får vara med att bestämma och tycka om vad som skulle hända i gruppen med mera. Det var ett trevligt möte men det tog slut när någon gick ut på ett sido-spår, det blir ett minus poäng på det! Den som var ordförande där borde ha en klubba så det blev tyst på dom som pratade hela tiden och inte följde protokollet men för övrigt så gick det bra.

Min sammanfattning: Det var en trevlig och trivsam verksamhet att vara i, men skärpning på stormötena!

Skriven av Helena. H

 

Nuläget

Nu har vi varit i gång i våra nya lokaler i ”en termin”. Arbetet har flutit på bra i några månader nu, men vi är lite trötta så det ska bli skönt med semester. Vi har semesterstängt vecka 27-30, 3-28 juli. Vi öppnar alltså igen måndagen den 31 juli. Välkomna åter!

FRANZÉNGRUPPEN DELAS

Nya verksamheter öppnar 9/1

Korvetten, Varvsgatan 16 –  består av Snicken, servicegrupperna (Servicegruppen och Utegruppen slås ihop) samt uthyrning till Teckenspråkscentrum.

K-Konsult (arbetsnamn för närvarande), Gånsviksvägen 4  –  består av Textil, Media, Förråd samt ansvariga för företagsplatser.

korvetten2unnamed

De odödligas regler

9789164078001_200x_de-ododligas-regler_haftadI en framtida värld styr vampyrerna. Människorna är föda. Och en person kommer att söka efter nyckeln till mänsklighetens räddning.

Allison Sekemoto håller sig vid liv i en vampyrstadsförort. På dagarna letar hon och hennes gäng efter mat. På nätterna är de maten.

Vissa dagar är Allies hat mot dem det enda som driver henne vampyrerna som gjort människor till kreatur som de tömmer på blod. Fram till den natten då hon själv attackeras och blir ett av monstren. För att överleva måste hon lära sig de odödligas regler, inklusive den viktigaste: Får du inget människoblod blir du snart galen.

Men så tvingas Allie fly ut i det okända, utanför stadsmurarna. Hon ger sig i lag med en tärd grupp människor som är på jakt efter en legend ett botemedel mot den sjukdom som dödat nästan hela mänskligheten och skapat de rabiata, de galna varelser som hotar både människor och vampyrer. Och snart måste Allie bestämma sig för vad och vem hon skulle kunna dö för.

Källa bokus.com

Edens Blod

I trilogin Edens blod av Julie Kagawa ingår böckerna De odödligas regler, De odödligas hunger & de odödligas sång.

De handlar om vampyren Allison Sekemoto, hennes skapare Kanin, vampyrkungen Schakalen & människan Zeke som är på jakt efter den enda staden som är kvar som styrs av människor. På vägen råkar de ut för en hämndlysten vampyr Sarren och han vill döda både människor och vampyrer. Tiden är knapp om gruppen ska hinna stoppa Sarrens planer.

Dessa böcker är jättebra om man gillar vampyrer och dystopiska böcker.

Text: Charlotte B.

9789164078315_200x_de-ododligas-hunger_haftad

9789164080950_200x_de-ododligas-sang_haftad

Om flytten

hand-truck-564242_640

 

Nu är det äntligen klart!

Kommunstyrelsen har beslutat att Franzéngruppen ska flytta till Yrkesskolan 4 och Korvetten 1.

Yrkesskolan 4 är byggnaden bredvid affären Willys.  Korvetten 1 ligger i samma byggnad som den nya restaurangen Damaskus.

Semestern är slut

Nu har vi varit igång i en vecka efter semestern, en del grupper i huset hade full fart direkt medan vi på media fortfarande är i uppstartsfas.

Vi hälsar vår senast anställda, snickens Magnus Alke, välkommen till oss.

lifting-24401_1280